MinRygg
Ryggfakta    Nyheter    Ryggövningar    Produkttester    Frågor & Svar    Webshop    Länkar    Nyhetsbrev    Kontakta oss
Nume pagina
Fråga oss!
  Äldre frågor:
  Vad är ryggskott?
Vi har uppdaterat och förbättrat vår sida. Ni hittar oss numera på www.enfriskrygg.se

Hej,
vad är ryggskott egentligen och hur gör man för att bli bättre i ryggen om man drabbas? Jag har hört att det är bra att röra på sig, men förr rekommenderades vila. Vad är det som gäller egentligen?

Undrar Daniel
SVAR: Hej Daniel!

Ryggskott är när du plötsligt får ont i nedre delen av ryggen, ländryggen, eller att smärtan tilltar gradvis. Oftast finns det ingen klar orsak bakom smärtan, men det kan i vissa fall bero på diskbråck, förslitna diskar eller kotförskjutning. Det gör mest ont när du böjer dig ner eller försöker vrida på ryggen. Ibland kan värken stråla ner från ländryggen till skinkor och höfter, de symptomen kallas ischias.

Det bästa sättet att bli av med smärtan är faktiskt att försöka ignorera den och röra dig som vanligt. Se till att motionera lätt, håll ryggen i rörelse och undvik att vara still för länge. Det kommer göra ont i början, men det brukar gradvis bli bättre. Att motionera minskar även riskerna för att problemen uppstår igen framöver. Men undvik att vrida på ryggen när du lyfter saker. Lyft också med benen och inte med ryggen.

Det kan göra ont när du rör på ryggen, men det är ingen fara om det smärtar lite. Problemen brukar försvinna när rörligheten ökar. Om det smärtar jättemycket kan du vila i sängen, men om du vilar för mycket gör det snarare mer skada en nytta då musklerna förtvinar och du blir stelare i ryggen. Du kan även ta receptfria värktabletter med paracetamol.

Om inte problemen försvinner efter några veckor kan du kontakta en läkare. Oftast brukar problemen försvinna av sig självt. Men behandlingar från en kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast hjälpa. i vissa fall kan även elektronisk nervstimulering och beteendeterapi hjälpa. Men regelbunden motion är oftast den bästa behandlingen.

Lycka till!

 
Jonas Bengtsson
Kategorier: